John Simons Bart Short Biography

John Simons Bart Short Biography

John Simmons Barth (John Simmons Barth) - americký spisovatel, postmodernista, jeden ze zakladatelů „školy černého humoru“

Narodil se 27. května 1930 v Cambridge. Po ukončení studia studoval na prestižní Juilliard College of Music, poté se přestěhoval na Johns Hopkins University v Baltimoru, kde budoucí spisovatel studoval angličtinu.

Po ukončení studia se John Bart věnoval výuce na univerzitách v Pensylvánii (1953-1965), Buffalu (1965-1973), Bostonu (1972-1973), Baltimore (John Hopkins, 1973-1995).

Poté, co získal univerzitní diplom v roce 1951 a zůstal v alta mater jako mistr, Bart představil o rok později svůj první, dosud nepublikovaný román, Heaton Nessa, a získal požadovaný magisterský titul. Poté byl bez dokončení doktorátu nucen v souvislosti s dalším přírůstkem rodiny získat učitelské zaměstnání na anglickém oddělení Pennsylvánské univerzity. V roce 1955 Bart napsal první „dvojici“ románů: „Floating Opera“ a „End of the Way“

Sláva přinesla spisovateli kniha „The Dope Trader“, po které v roce 1960 veřejné mínění zahrnovalo autora mezi největší americké spisovatele dvacátého století. V roce 1965, když byla vydána koza Giles, byl John Bart jmenován americkým spisovatelem číslo jedna. Za jeho příští knihu, trilogie "Chimera" (1972), byl spisovatel v té době v Americe oceněn prestižní cenou Národní knihy. Jeho následné knihy, Dopisy, Přílivové příběhy, sbírky Páteční kniha a Ztracená v smíchové místnosti, se staly klasikou postmoderní literatury.

Nejslavnějším spisovatelem spisovatele je The Goatman Giles nebo Revised New Class Schedule (1966). Fantastické motivy najdete v Bartových povídkách ze sbírky Lost in a Fun House; próza pro tisk, nahrávání na kazetu, mluvení nahlas. “[Ztraceno ve Funhouse: Beletrie pro tisk, páska, živý hlas] (1968) a Chimera (1972).

Bibliografie John Simons Bart

Romány
Plovoucí opera (1956)
Konec silnice (1958)
Sot-Weed Factor (1960)
Giles Goat-Boy (1966)
Chimera / Chimera (1972, ruský překlad 2000)
Dopisy / Dopisy (1979)
Akademik / Sabbatical: Romance (1982)
Přílivové legendy / přílivové vody (1987)
Poslední plavba někoho námořníka (1991)
Kdysi dávno (1994)
/ Již brzy! (2001)
/ Kde se setkávají tři cesty (tři povídky) (2005)
Každé třetí myšlení (2011)

Příběhy
Ztraceno v místnosti smíchu / Ztraceno v Funhouse (1968)
/ Na příběhu (1996)
/ Kniha deseti nocí a noc (2004)

Přidejte komentář

Odpovědět

Váš e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *