John Simons Barth Krátká biografie

John Simons Barth Krátká biografie

John Simons Barth (John Simmons Barth) - americký postmoderní spisovatel, jeden ze zakladatelů "školy černého humoru"

Narozen 27. května 1930 v Cambridge. Po absolutoriu studoval na prestižní škole Juilliard School of Music, poté se přestěhoval na University Johns Hopkins v Baltimore, kde budoucí spisovatel studoval angličtinu.

Po absolvování studia John Barth se zabýval výukou na univerzitách Pennsylvánie (1953-1965), Buffalo (1965-1973), Boston (1972-1973), Baltimore (John Hopkins, 1973-1995).

Poté, co získal vysokoškolský titul v roce 1951 a zůstal v alta mater v magistrátu, Bart představil svůj první, dosud nepublikovaný román "Heaton Nessa" o rok později a získal požadovaný magisterský titul. Poté, aniž by dokončil doktorskou práci, byl v souvislosti s příštím přidáním rodiny nucen učit se na angličtině na univerzitě v Pensylvánii. V roce 1955 Bart napsal první "pár" románů: "Floating Opera" a "End of the Road"

Spisovatel slávy přinesl knihu "Merchant drope", po jejímž vydání v roce 1960, veřejná mínění zahrnovala autora mezi největší americké spisovatele 20. století. V roce 1965, kdy byl vydán Kozlik Giles, byl John Barth jmenován americkým spisovatelem číslo jedna. Přes jeho další knihu, Khimera trilogii (1972), spisovatel byl udělen Národní kniha Award, prestižní v Americe v té době. Klasika postmodernistické literatury se stala jeho následnými knihami - Pismeny, Tidal Tales, sbírky pátek knihy a ztracené v pokoji smíchu.

Nejslavnějším románem spisovatele je "Kozlöunos Giles nebo revidovaná nová třída rozvrhu" (1966). Fantastické motivy se nalézají v příbězích Bart z kolekce Ztracené v veselém domě; próza pro tisk, nahrávání na kazetě, hlasitě mluvit "[Ztraceno v Funhouse: Fiction for Print, Tape, Live Voice] (1968) a" Chimera "(1972).

Bibliografie Johna Simonsa Bartha

Romány
Plovoucí opera / Plovoucí opera (1956)
Konec cesty / Konec cesty (1958)
Sot-weed faktor (1960)
Giles Goat-Boy (1966)
Chimera / Chimera (1972, ruský překlad 2000)
Dopisy / dopisy (1979)
Akademie / Sabbatical: Romance (1982)
Tidewater Příběhy / Tidewater Příběhy (1987)
Poslední plavba jména námořníka / The Last Voyage of Somebody the Sailor (1991)
Jednou na: Plovoucí operu / jednou za čas (1994)
/ Brzy! (2001)
/ Kde se setkávají tři silnice (tři příběhy) (2005)
Každé třetí myšlení (2011)

Příběhy
Ztratil v Funhouse (1968)
/ On s příběhem (1996)
Kniha deseti nocí a noc (2004)

Přidat komentář

Odpověď

Váš e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *